2013-03-22

Så vill ungdomarna utforma Nynäshamn

Nynäshamns ungdomar föreslår att det ska finnas skateboardpark, äventyrsbad, cheerleading, basketlag, volleybollag, bättre teatrar, McDonalds och Max i Nynäshamns stad. Det är några av förslagen som lämnades vid besöken som tjänstemän och politiker gjorde på skolor i kommunen i februari och mars.
Heli Rosendahl

Heli Rosendahl, Nynäshamns kommun.

Nynäshamns kommun är en av tolv kommuner i landet som förra året utsågs till pilotkommun för en satsning på ungdomar. Sveriges ungdomsråd står bakom projektet som syftar till att få fram metoder som gör det enklare för ungdomar 13-18 år att påverka och delta politiskt i den kommun de bor i.

Många förslag på förbättringar

Nynäshamns uppgift var att hitta mötesplatser där ungdomar, politiker och kommunala tjänstemän kunde träffas och där ungdomarna fick en chans att påverka. Mötesplatserna blev tre skolors korridorer och klassrum. I februari och mars besökte flera tjänstemän och politiker Gröndalsskolan, Viaskolan och Nynäshamns gymnasium.

Eleverna fick dels svar på sina egna frågor, dels lämna förslag på hur Nynäshamn ska utvecklas och bli bättre. Några av förslagen är att det ska finnas museum, McDonalds- och Max-restauranger, fler butiker, bättre skolmat och bättre sjukhus.

Även kommentarer om det som är bra

Ungdomarna framförde även vad de tycker är bra i Nynäshamn. Några av kommentarerna är "Det är bra att det finns ett gymnasium", "Centrum är mysigt", "Hamnbodarna är bra", "Stallet är bra", "Närheten till havet" och "Gymmet är bra".

Ungdomarnas svar är ett viktigt underlag i det pågående arbetet med fördjupningen av översiktsplanen som innehåller visioner om hur Nynäshamns stad ska utvecklas.

— Vi kommer att ta med önskemålen när vi arbetar med visionen för Nynäshamns stad och försöka hitta platser där de önskade aktiviteterna passar. För att öka möjligheterna att genomföra önskemålen ska vi framföra dem till de ansvariga, säger Heli Rosendahl, Nynäshamns kommuns projektledare för fördjupningen av översiktsplanen.

Kan ni politiker använda förslagen redan nu?
— Det är uppenbart att det finns en stor önskan om fler affärer och hamburgerrestauranger. När vi har dialoger med företag som ska etablera sig här är det viktigt att föra fram ungdomarnas önskemål och förslag. Vi kan även närma oss vissa företag mer intensivt, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Alla frågor och svar finns samlade på sidan Så vill ungdomar utforma Nynäshamn.

Foto: Hanna Mi Jakobsson

Anna Ljungdell (S)

Många elever ville prata med kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Sidan granskad 2016-04-19