2013-03-15

Så används skattepengarna

Årets budget är på totalt 1,5 miljarder kronor. Här kan du läsa om hur pengarna fördelas, vilka satsningar som görs, med mera.
Stapel med fördelning av pengar.

Så här fördelas kommunalskatten och det generella statsbidraget. Siffrorna anger miljoner kronor.

De största intäkterna för Nynäshamns kommun i år är kommunalskatten på 1 003 miljoner kronor samt det generella statsbidraget på 175 miljoner. Kommunen får även in drygt 300 miljoner i taxor, avgifter och övriga driftintäkter. Det innebär intäkter på totalt cirka 1,5 miljarder kronor.

"Jobben och skolan särskilt prioriterade"

Kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell lyfter fram två områden i årets budget som särskilt prioriterade: jobben och skolan.

— Mot bakgrund av den lågkonjunktur vi är inne i prioriterar vi insatser för att rusta arbetslösa nynäshamnare så att de har rätt förutsättningar för att få jobb. Lika viktigt är att se till att vi får fler arbetsplatser i kommunen och att vi genomför flera åtgärder för att locka till oss företag samt ytterligare förbättra samarbetet med näringslivet, säger Anna Ljungdell (S).

"Skolorna håller hög kvalitet"

— När det gäller skolorna håller de hög kvalitet men skillnaderna mellan skolorna är alltjämt för stora. För att ge alla skolor förutsättningar att vara bra måste resurserna fördelas efter de olika behov som finns. Vi kommer att se över hur pengarna fördelas både för förskolan och grundskolan så att alla barn och ungdomar får så likvärdiga förutsättningar som möjligt till en trygg och god utbildning, Anna Ljungdell.

Mer information om budgeten finns till höger. Länken heter Så används dina skattepengar.

Så här fördelas 100 kronor av skattepengarna

Fördelning av 100 kronor.

Sidan granskad 2016-04-19