2013-03-11

Politiker besöker skolungdomar i veckan

Den här veckan besöker flera av kommunens politiker tre skolor i Nynäshamn. Besöken ingår i ungdomsprojektet Skapa rum som ska uppmuntra ungdomar att engagera sig i utvecklingen av Nynäshamn.
Roll upps med frågor

Vid tjänstemännens skolbesök i februari klistrade eleverna upp lappar med svar på frågorna.

Nynäshamns kommun är en av tolv kommuner i landet som har utsetts till pilotkommun för en satsning på ungdomar. Sveriges ungdomsråd står bakom projektet som syftar till att få fram metoder som gör det enklare för ungdomar 13-18 år att påverka och delta politiskt i den kommun de bor i.

Nynäshamns uppgift är att hitta mötesplatser där ungdomar, politiker och kommunala tjänstemän träffas och där ungdomarna ges en chans att påverka. Mötesplatserna bestämdes till tre skolors korridorer.

Många engagerade elever

18-20 februari besökte flera tjänstemän Gröndalsskolan, Viaskolan och Nynäshamns gymnasium för att få svar på frågor såsom "saknar du några sport- eller kulturaktiviteter?", "vad behöver vi tänka på när vi bygger för att staden ska fungera i framtiden?", "vilka arbetsplatser önskar du fanns i Nynäshamn?", med mera. Svaren blir ett viktigt underlag i det pågående arbetet med den fördjupade översiktsplanen som innehåller visioner om hur tätorten Nynäshamn ska utvecklas. Drygt 150 elever kom för att prata om utvecklingen av Nynäshamn, svara på frågorna samt för att skriva egna frågor som de vill att politikerna svarar på.

Denna vecka, 13-15 mars, besöker flera av kommunens politiker skolorna dels för att eleverna ska få svar på sina egna frågor, dels för att prata mer om elevernas svar på kommunens frågor.

"Vi vill fördjupa oss i frågorna"

— Engagemanget och intresset bland ungdomarna var stort vid tjänstemännens besök i februari. Vi fick in mängder med svar på våra frågor samt en hel del nya frågor som vi politiker nu ska svara på. Vi hoppas att engagemanget är lika stort vid vårt besök och att det blir bra samtal där vi kan fördjupa oss i frågorna och svaren, säger kommunalrådet Daniel Adborn (FP), som kommer att vara på plats samtliga tre dagar.

Sidan granskad 2016-04-19