2013-02-20

Ungdomar får mer inflytande i politiken

Nynäshamns ungdomar får mer att säga till om. Den här veckan och några dagar i mars besöker politiker och tjänstemän flera skolor i kommunen för att uppmuntra eleverna att engagera sig i utvecklingen av Nynäshamn. Politikerna hoppas få en mängd förslag som kan användas i ett pågående arbete där visionen för tätorten Nynäshamn ska bestämmas.
Fråga till ungdomarna.
En av frågorna till ungdomarna.
Nynäshamns kommun är en av tolv kommuner i landet som har utsetts till pilotkommun för en satsning på ungdomar. Sveriges ungdomsråd står bakom projektet som syftar till att få fram metoder som gör det enklare för ungdomar 13-18 år att påverka och delta politiskt i den kommun de bor i.

Träffas på skolor

Nynäshamns uppgift är att hitta mötesplatser där ungdomar, politiker och kommunala tjänstemän träffas och där ungdomarna ges en chans att påverka. Mötesplatserna blir tre skolors korridorer. 18-20 februari och 13-15 mars besöker politikerna och tjänstemännen skolorna - i bagaget har de ett batteri med frågor. De handlar om allt från "saknar du några sport- eller kulturaktiviteter?" till "vad behöver vi tänka på när vi bygger för att staden ska fungera i framtiden?" och "vilka arbetsplatser önskar du fanns i Nynäshamn?".

Starkt engagemang bland ungdomar

— Vi vet att det finns ett starkt engagemang bland ungdomar men dom flesta deltar inte i de forum som politiker finns i. Då är det viktigt att vi hittar mötesplatser som passar ungdomar och där dom kan påverka. Sen tror vi att samhällsbyggnadsfrågor är något som engagerar eftersom det är deras samhälle vi planerar för, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

"Bra att dom bryr sig om våra åsikter"

— Det är bra att politikerna kommer till ungdomarna och visar att dom vill lyssna och att dom bryr sig om våra åsikter. Det är ett stort steg att som ungdom själv kontakta kommunen och politikerna men när dom söker upp oss blir politiken begripligare och politikerna mer tillgängliga och mindre läskiga, säger Agnes Nordberg, ordförande i ungdomsfullmäktige i Nynäshamn.

Svaren blir ett viktigt underlag i det pågående arbetet med den så kallade fördjupade översiktsplanen. Den innehåller visioner om hur tätorten Nynäshamn ska utvecklas när det gäller allt från utbud av fritidsaktiviteter och butiker till bostäder och vägar. För att öka intresset och engagemanget har skolorna förberett eleverna genom att arbeta med den fördjupade översiktsplanen och frågorna.

Om sättet att mötas faller väl ut i Nynäshamn är tanken att fler kommuner ska ta efter Nynäshamns modell med namnet "Skapa rum". Likaså kan Nynäshamn använda sig av de andra pilotkommunernas metoder.

Nynäshamns kommun är den enda pilotkommunen i Stockholms län. Övriga pilotkommuner och stadsdelsförvaltningar är Arvidsjaur, Kalmar, Karlskoga-Degerfors, Malmö, Osby, Skellefteå, Skövde, Sundsvall, Tranemo, Västra Göteborg och Härjedalen.

Agnes Nordberg är intervjuad i P4 Gomorron Stockholm. Länk till intervjun finns till höger.

Sidan granskad 2016-04-19