2013-02-11

Så tycker nynäshamnarna om stadens grönområden

Stadens grönområden används flitigt och det är framför allt de vackra naturmiljöerna, möjligheten till avkoppling och närheten som lockar, enligt en undersökning som Nynäshamns kommun har gjort.
Våren 2012 skickade Nynäshamns kommun ut en enkät till allmänheten om hur grönområdena i och omkring Nynäshamns stad upplevs och används. Den visar att många olika grönområden anses viktiga. Hela 58 av enkätens 92 grönområden har pekats ut som viktiga och bland dem ingår också många mindre skogspartier och kvartersparker runtom i staden.

De mest populära grönområdena

De grönområden som flest besöker och anser vara viktiga är:
  • Ringvägen (Strandvägen)
  • Lövhagen
  • Svandammsparken
  • Alhagen

Andra populära grönområden är Frejas holme, Nickstaviken, Fjätternområdet och Hamnvikens badplatser samt skogen vid Hamnvik/Sandhamn.

Rekreation och motion

Grönområdena används året om men intensivast under sommaren.  De används framför allt för att promenera, njuta av naturen, se på utsikten och bada. Det är också vanligt att motionera eller hålla på med träning/idrott. Grönområdena uppfattas som förhållandevis trygga.

Förbättringsområden

Enkäten visar att det finns saker att förbättra i grönområdena genom bra planering och underhåll. Till exempel efterfrågas fler sittplatser och papperskorgar och det är tydligt att tillgängligheten till grönområdena behöver förbättras på olika sätt.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2016-05-03
Sidansvarig: Anna Whitcombe

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08