Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2013-01-21

Förintelsens minnesdag i Nynäshamn

Förintelsens minnesdag den 27 januari uppmärksammas med flera arrangemang  under flera dagar i Nynäshamn. Det blir bland annat vernissage, berättarcafé, filmkväll samt framträdanden och tal i Nynäshamns kyrka.
Affisch Förintelsens minnesdag

Arrangemang i Nynäshamns kyrka.

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz i Polen. År 2005 deklarerade Förenta nationerna (FN) dagen som internationell minnesdag. I Nynäshamn uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Nynäshamns kyrka den 27 januari och med flera andra arrangemang 26-31 januari.

— Det är väldigt viktigt att uppmärksamma det som hände under Förintelsen men det pågår konflikter även i dag där människovärdet kränks. Därför behöver vi ständigt påminnas om hur vi ska behandla varandra och vara mot varandra, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Liselott Vahermägi (S).

Nynäshamns kyrka 27 januari
I Nynäshamns kyrka blir det framträdanden med Ösmo barn, Musikteatern från Nynäs, Nynäshamns blåsarsymfoniker och barnkören RockU, med flera.  Huvudtalare i kyrkan är författaren Ylva Eggehorn. Dörrarna öppnar klockan 18.45 och arrangemanget startar klockan 19.

Konstpoolen vernissage 26 januari
I Konstpoolen hålls vernissage lördag 26 januari klockan 12. Efter invigningstalet av barn- och utbildningsnämndens ordförande Liselott Vahermägi blir det bland annat sång, musik och textläsning. Konstpoolen ligger på Vikingavägen 39 i Nynäshamn.

Folkets hus 30 januari
Onsdag 30 januari visar Folkets hus Gabriela Pichlers film Äta sova dö klockan 19. Filmen handlar om 20-åriga Raša som bor  i ett litet samhälle i Skåne. Raša blir av med sitt jobb på en fabrik och filmen skildrar hennes kamp för att lyckas stanna kvar i sin by trots bristen på jobb och trots samhällets krav på att leta efter arbete i hela landet.

Berättarcafé 31 januari
Torsdag 31 januari blir det berättarcafé på Kafé Radiokakan. Temat för kvällen är människovärde och demokrati. Portarna slår upp klockan 18 och berättelserna startar klockan 19. Radiokakan ligger på samma adress som Konstpoolen — Vikingavägen 39.

— Det här är ett bra tillfälle för nynäshamnarna att aktivt visa att man bryr sig om demokrati och människors lika värde, säger Liselott Vahermägi (S).

Förintelsens minnesdag i Nynäshamn är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun, Nynäshamns församling, Folkets hus, ABF, Konstpoolen och Radiokakan.

Information om arrangemangen finns även till höger. På Forum för levande historias webbplats finns en lista med andra kommuners arrangemang.

Text: Åsa Ericsson

Konstpoolen.

Konstpoolen var välbesökt under lördagen.

Ett av konstverken.

Ett av konstverken.

Liselott Vahermägi invigde konstutställningen på Konstpoolen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Liselott Vahermägi (S) invigningstalade på Konstpoolen.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp