2013-01-17

Brottsligheten har minskat kraftigt

Antalet anmälda brott har minskat kraftigt i Nynäshamns kommun. Inbrott i bostäder och bilar samt personrån och misshandel utomhus har minskat med drygt 11 procent det senaste året och med drygt 34 procent de senaste tre åren. Det visar ny statistik från polisen i Nynäshamn.
Antalet anmälda inbrott i bostäder och bilar samt personrån och misshandel utomhus var år 2011 totalt 527. Nu ett år senare ligger siffran på 467, vilket innebär en minskning med drygt 11 procent. År 2009 var antalet anmälda brott för de fyra kategorierna 710, vilket betyder en minskning med hela 34 procent de senaste tre åren.

Samarbete för ökad trygghet

Ett par förklaringar till de positiva siffrorna kan vara de brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder som har vidtagits i samarbete mellan Nynäshamns kommun, den lokala polisen och andra aktörer. Bland annat har så kallade trygghetsvandringar gjorts vilket har resulterat i att områden som har upplevts som mörka och otrygga har rensats från sly så de blivit öppnare och ljusare. Sedan 2010 patrullerar även en grannstödsbil kommunens gator på dagtid.

— Grannstödsbilen är ett samarbete mellan kommunen, närpolisen och frivilliga nynäshamnare. Bilen är ett bra exempel på ett väldigt lyckat samarbete, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Polisens färska siffror går hand i hand med Trygghetsenkäten där kommuninvånare svarar på frågor om upplevelser och erfarenheter när det gäller bland annat våld, skadegörelse och stöld. År 2006 låg det så kallade trygghetsindexet på 2,33. I september 2012 var siffran nere på 1,55 vilket alltså är en klar förbättring.

Flera insatser för unga

— Ytterligare förklaringar till de positiva siffrorna kan vara våra insatser för unga. De handlar bland annat om sommarjobb till alla, satsningar på en meningsfull fritid och tätt samarbete mellan skola, socialtjänst och polis när någon ung person är på väg att hamna snett. Men även om brottsligheten minskar slår vi oss inte till ro utan fortsätter vårt systematiska trygghetsskapande arbete. Och ska man tro den senaste uppmärksammade rapporten från nationalekonomerna Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog så är brottsförebyggande arbete inte bara bra för tryggheten, det är lönsamt också, säger Anna Ljungdell.

Sidan granskad 2016-04-19

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.