2012-12-27

Fira säkert nyår

De lokala ordningsföreskrifterna tillåter användning av fyrverkerier från 09.00 på nyårsafton till 01.00 på nyårsdagen. Men fira försiktigt. Här följer några råd för att minska olycksrisken.
Nyårsraket
Varje år orsakar fyrverkeripjäser ett antal bränder och personskador.

Det finns några grundläggande råd som du kan följa för att minimera riskerna när du använder fyrverkerier.

• Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Om den är skadad, lämna tillbaka den där du köpte den.
  • Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.
  • Håll aldrig en fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
  • Håll säkerhetsavståndet och se till att dina åskådare också gör det.
  • Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkerier kan orsaka bränder eller andra skador.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Södertörns brandförsvarsförbund.

De lokala ordningsföreskrifterna säger att det är förbjudet att använda fyrverkerier utomhus med undantag av bland annat nyårsafton mellan 09.00 och nyårsdagen 01.00. Ansökan  om tillstånd att använda fyrverkerier vid andra tidpunkter görs hos polismyndigheten.

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.