2012-12-18

Stort intresse för kommunens nya app

Den nya appen där nynäshamnarna tyckte till om hur Nynäshamn ska utvecklas har använts flitigt. Betydligt fler än väntat har svarat på frågorna i frågequizen. Närmare 200 personer har även uppgett att de vill fortsätta att delta i utvecklingen av Nynäshamn.
Nynäshamns kommun var i augusti första kommun i landet med att lansera en app där kommuninvånare och pendlare kunde svara på frågor om hur staden Nynäshamn bör utvecklas.  Frågorna handlade om allt från hur stadens grönområden bör se ut till vad som är viktigast att tänka på vid nybyggnationer. Antalet svarande blev betydligt fler än väntat. Nynäshamns kommun räknade med cirka 300 svarande — verkligheten blev 1 047.

Frågor där svaren sticker ut

Ett par av frågorna som utmärker sig är dels "Det är fredagskväll och du planerar helgen, vad gör du helst?", dels "Hur vill du att hamnområdet ska se ut?". På den första frågan svarar majoriteten att de vill gå på en trevlig restaurang, bar eller nattklubb. På den andra svarar också de flesta att de vill ha hamnkaraktär med många båtplatser, livlig gästhamn och kanske en fiskmarknad.

— Det är väldigt roligt att så många har tagit sig tid och svarat på enkäten. Det verkar också som att vi har nått många pendlare vilket var en viktig poäng eftersom vi sällan når dom i andra sammanhang. Det ska bli intressant att följa den fortsatta diskussionen om Nynäshamns utveckling. Engagemanget bådar gott för framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Svaren viktiga i arbetet med att utveckla Nynäshamn

Svaren blir ett viktigt underlag i arbetet med den nya så kallade "Fördjupning av översiktplanen (FÖP)", som blir klar år 2015. Den ska innehålla visioner och strategier för hur staden Nynäshamn ska utvecklas när det gäller allt från mötesplatser, parker och butiker till byggnader och vägar.

Många vill fortsätta att engagera sig

Av dem som svarat med hjälp av den nya appen har närmare 200 uppgett att de gärna vill fortsätta att delta i utvecklingen av Nynäshamn. De kommer nu att kontaktas via mejl.

— Vi kommer att göra mer fördjupade enkäter som vi gärna vill att invånarna svarar på. Vi kommer även att anordna seminarier och workshops och då vill vi väldigt gärna att dom är med och tycker till om hur Nynäshamn ska utvecklas. Deras kunskaper och åsikter är viktiga i det fortsatta arbetet med fördjupningen av översiktsplanen, säger Nynäshamns kommuns översiktsplanerare Heli Rosendahl.

Den slutgiltiga sammanställningen av undersökningen är klar i början av januari. Den läggs då på webbsidan Ny fördjupad översiktsplan för Nynäshamns tätort.

Text Åsa Ericsson

Sidan granskad 2016-04-19