2012-12-13

Ändringar i renhållningstaxan för 2013

Renhållningstaxan är ändrad från 1 januari. Det beslutade kommunfullmäktige i december.
SRV återvinning AB har lämnat ett förslag till ny renhållningstaxa för 2013 till de fem ägarkommunerna, Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salem. Förslaget innebär bland annat en generell höjning av renhållningstaxan med 2 % från 1 januari 2013.

Så påverkar den nya taxan dig

Om du bor i enbostadshus

• En ny taxa införs för extra kärl.
  • Rabatten för delat kärl och kompostering justeras så att det blir mer fördelaktigt att dela jämfört med att ha ett eget.

Om du bor i flerbostadshus

• Boende i flerbostadshus som vill börja källsortera matavfall innan 2014 tillåts göra det.
  • En ny taxa införs för grovsopor i gemensamhetsanläggningar.
  • Gångtillägget görs om vilket innebär att avgiften för varje påörjat tiotal meter utöver tio meter görs om till en taxa per antal tillägg.
  • Taxan för säckhämtning höjs så att den blir enhetlig med taxan för kärlhämtning.

Restauranger och storkök

• Taxan för restauranger och storkök justeras för att öka sorteringen av matavfall. Detta innebär en sänkning av taxan för matavfall och en höjning av taxan för restavfall och osorterat avfall.
  • Gångtillägget görs om vilket innebär att avgiften för varje påbörat tiotal meter utöver tio meter görs om till en taxa per antal tillägg.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Anna Whitcombe