2012-11-01

Klart vem som vann legotävlingen

Legotävlingens vinnare är korad. I hård konkurrens tog Karl-Johan Hamrin och Alvar Palmér förstapriset i Max legocup - kommunmästerskapet i legobygge.
Vinnare leegotävlingen

Vinnarna Karl-Johan Hamrin, vill vänster och Alvar Palmér, till höger.

— Det är kul att vi vann. Jag trodde att vi skulle komma tvåa, säger Karl-Johan Hamrin.
— Jag trodde att vi skulle få pris men inte första, säger Alvar Palmér.

Hur kom ni fram till att ni skulle bygga Eiffeltornet?
— Vi ville bygga något som fanns på riktigt så vi kollade på Google Earth och då kom vi på att vi skulle bygga Eiffeltornet, säger de båda samstämmigt.

Återkommande tävling

Förra året blev legotävlingen Max legocup verklighet sedan då sjuårige Max Österberg lämnat in ett handskrivet medborgarförslag om att Nynäshamns kommun borde arrangera en tävling. Kommunen sa ja och under påsklovet 2011 arrangerades ett fyra dagar långt kommunmästerskap i legobygge.

Tävlingen blev lyckad och Max legocup är nu årligen återkommande. Årets upplaga har arrangerats denna vecka under höstlovet. I början av veckan — måndag och tisdag — byggde och ställde de tävlande ut sina alster. Under onsdagen röstade kommunmedborgarna och under torsdagen var det prisutdelning.

Närmare 200 personer röstade

Totalt röstade närmare 200 personer och flest röster fick alltså Alvar Palmér och Karl-Johan Hamrin för sitt bygge Tour d´Eiffel. På silverplats kom Oscar Harrysson med Legowood och bronset gick till Tobias Kjellerås med bygget Vinddriven lastbil.

— Det var jättefina byggen allihop, alla har haft bra kreativitet. Nästa år önskar jag att det blir även en seniortävling så också vuxna kan vara med, säger nu nioårige Max Österberg.

Stor medieuppmärksamhet

TV4:s Nyhetsmorgon sände direkt från legotävlingen tisdag 30 oktober. Länk till klippet finns till höger.

Även P4 Radio Stockholms program Gomorron Stockholm har uppmärksammat legotävlingen. Länk till programmet den 17 oktober finns också till höger. Gå in på sändningen 07.30-08.00. Intervjun med Max Österberg och Christer Dahl börjar vid tiden  14.15.

Foto: HGbild/Mattias Hansson

Oskar Harrysson

Oskar Harrysson kom på silverplats med sitt bygge Legowood.

Tobias Kjellerås

Tobias Kjellerås knep tredjeplatsen med Vinddriven lastbil.

Max Österberg delar ut priser

Prisutdelare och initiativtagare till Max legocup Max Österberg i mitten.

Samtliga pristagare

Pristagarna från vänster: Oscar Harrysson, Karl-Johan Hamrin, Alvar Palmér och Tobias Kjellerås. Max Österberg med ryggen mot kameran.

Sidan granskad 2016-05-03