Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2012-10-17

Omfattande plan för hjärt- och lungräddning

Nynäshamns kommun ska bli en hjärtsäker kommun. Kommunen har tagit fram en omfattande plan där allt från idrottsledare och pensionärer till personal och elever utbildas till livräddare.
Om någon drabbas av plötsligt hjärtstopp ska det finnas många i kommunen som kan rycka in och ge hjärt- och lungräddning. Under de senaste tio åren har kommunens skolelever fått utbildning i hjärt- och lungräddning och nu höjs alltså den så kallade akutförmågan ytterligare.

Från hjärtsäker skola till hjärtsäker kommun


Nynäshamns kommun har tagit fram en treårsplan och tar därmed steget från en hjärtsäker skola till att bli en hjärtsäker kommun. Planen innebär bland annat att medarbetare på kommunens olika arbetsplatser utbildas liksom seniorer i pensionärsföreningar samt idrottsledare.

— Vid ett plötsligt hjärtstopp är tid en mycket kritisk faktor. För att minimera skadeeffekterna vid en akut situation är det viktigt att den drabbade så snabbt som möjligt får hjälp med syresättningen. Därför är det viktigt att det finns många runt om i kommunen som kan hjärt- och lungräddning, säger Kenneth Kollberg, säkerhetsansvarig på Nynäshamns kommun.

Mål att 20 procent av kommunanställda utbildas


Målet är att minst 20 procent av kommunens medarbetare ska gå utbildningen. Förhoppningen är också att många idrottsledare och seniorer ska nappa på erbjudandet om utbildning.

— I kommunens trygghets- och säkerhetsarbete är kunskapen om hjärt- och lungräddning en viktig del. Målet är att det ska finnas en utbredd kunskap bland kommunanställda, idrottsledare, seniorer i pensionärsföreningar och skolelever samt att det på kommunens idrottsanläggningar ska finnas hjärtstartare, säger Kenneth Kollberg.

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp