2012-10-17

Legotävling under höstlovet

För andra året i rad arrangerar Nynäshamns kommun kommunmästerskap i lego. Under höstlovet med start 29 oktober arrangeras tävlingen Max legocup.
2011 års vinnare.

Förra årets vinnare Janis Daudzvards.

Grundaren Max Österberg.

Max Österberg.

Max Österberg uppmärksammades stort i landets medier när han endast sju år gammal skrev ett handskrivet medborgarförslag om att en legotävling borde arrangeras i Nynäshamns kommun. Barn- och utbildningsnämnden sa ja och under påsklovet 2011 blev förslaget verklighet då ett fyra dagar långt kommunmästerskap i legobygge arrangerades.

Tävling under höstlovet

Tävlingen, som har fått namn efter Max Österberg, blev lyckad och Max legocup blir nu årligen återkommande. Under höstlovet med start 29 oktober arrangeras årets tävling. Max Österberg är själv inte med och tävlar, däremot håller han ett vakande öga över tävlingen och är med som prisutdelare.

— Jag satsar mer på motorsport än lego nu men det är kul att tävlingen blir en tradition och att den blir döpt efter mitt namn. Jag tycker det är kul att jag får vara med på något sätt även om jag inte ska bygga, det var ju jag som gjorde så det blev en tävling, säger nu nioårige Max Österberg.

"Tävlingen förra året blev otroligt lyckad"

— Tävlingen blev otroligt lyckad med många deltagare så det känns självklart att den blir permanent. Det är nästan unikt att någon så ung som Max lämnar ett medborgarförslag så det känns extra roligt att kunna tillfredställa hans önskemål. Det är viktigt att även barn och ungdomar känner att det dom säger är betydelsefullt, säger Christer Dahl, Nynäshamns kommuns kultur- och fritidschef.

Upplägget av tävlingen blir detsamma som förra året:

Plats: Nynäshamns konsthall i Nynäshamns bibliotek, Stadshusplatsen 3 i Nynäshamn.
Ålder: Tävlingen vänder sig till barn och ungdomar 4-13 år.
Måndag, tisdag 29/30 oktober: De tävlande bygger. Konsthallen är öppen klockan 10.00-19.00.
Onsdag 31 oktober: Röstdag där allmänheten kan rösta på bidragen.
Torsdag 1 november: Prisutdelning klockan 16.00 i konsthallen.

Anmälan

Du anmäler dig genom att ringa till Nynäshamns bibliotek på telefonnummer 08-520 683 10. Det finns plats för 25 tävlande i konsthallen. Den tävlande ska ta med sig eget lego.

Max Österberg och Christer Dahl intervjuades i P4 Radio Stockholms program Gomorron Stockholm 17 oktober. Länk till intervjun finns till höger. Gå in på sändningen 07.30-08.00. Intervjun börjar vid tiden  14.15.

Foto: HGbild/Mattias Hansson

Sidan granskad 2016-04-19