Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2012-09-21

Kommunen prisas för arbete med mänskliga rättigheter

Nynäshamns kommuns arbetsgivaravdelning har tilldelats fackförbundet Visions så kallade MR-pris som går till en arbetsgivare som "på ett föredömligt sätt arbetat med mänskliga rättigheter". — Det är verkligen jätteroligt att vi får ett så fint pris. Det ger oss inspiration att fördjupa arbetet med likabehandling, säger Nynäshamns kommuns personalchef Annette Måhlstedt.
Efter prisutdelningen

Torsdag eftermiddag tog Nynäshamns kommun emot Visions MR-pris. Från vänster Visions Thomas Johansson, kommunalrådet Daniel Adborn (FP), personalchef Annette Måhlstedt och kommunens PA-konsult Åsa Gutesten.

För femte året i rad delar fackförbundet Vision ut priset för mänskliga rättigheter. MR-priset går till en arbetsgivare som aktivt arbetat med mänskliga rättigheter och som genomfört åtgärder som gynnar mångfald och motverkar diskriminering på arbetsplatsen. I år tilldelas Nynäshamns kommuns arbetsgivaravdelning utmärkelsen med motiveringen:

"Kommun i framkant inom likabehandlingsområdet"

"Arbetsgivaravdelningen i Nynäshamns kommuntilldelas Visions MR-pris för sitt systematiska arbete med likabehandlingsfrågor. Likabehandling har blivit en naturlig del i alla förvaltningars samverkansarbete i kommunen. Dessutom arrangeras mer storskaliga arrangemang för att ytterligare stödja, inspirera, motivera och understryka frågans dignitet. Helhetsintrycket blir att Nynäshamn framstår som en kommun i framkant inom likabehandlingsområdet."

— Priset är viktigt för att sätta fokus på likabehandlingsarbetet — det får förhoppningsvis fler att prioritera frågor som handlar om likabehandling och mänskliga rättigheter. De är grundläggande värderingsfrågor som man inte kan jobba för mycket med, säger Annette Måhlstedt.

Tydliga riktlinjer

I Nynäshamns kommun finns det tydliga riktlinjer som handlar om kränkande särbehandling och likabehandling. De säger bland annat att det ska vara möjligt att förena föräldraskap med arbete — bland annat tillämpas distansarbete, vid introduktion av nyanställda ska likabehandlingsfrågor uppmärksammas, varje förvaltning ska ha ett ombud som arbetar med frågorna och på vissa möten ska likabehandling alltid vara en punkt på dagordningen. Dessutom ordnas varje år ett par så kallade Likabehandlingsdagar med föreläsningar och kompetensutveckling för personalen.  

— Det tar tid att förändra människors attityder och fördomar - det krävs både kunskap, uthållighet och engagemang på flera nivåer. Det här priset visar att vi är på rätt väg och stärker oss att jobba ännu hårdare med frågan, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Text: Åsa Ericsson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp