Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2012-09-20

Stor restaurering av sjön Östra Styran

En omfattande restaurering som startar i dagarna, väntas göra sjön Östra Styran i Nynäshamn till en av Sveriges rikaste fågelsjöar. När den igenvuxna sjön har rustats upp väntas allt från Smådoppingar och Svarthakedoppingar till Rörhönor och Årtor återigen synas i sjön. 
Bild Östra Styran
Sjön Östra Styran i Nynäshamns kommun har sedan många år tillbaka växt igen och antalet fåglar har minskat dramatiskt. Nu ska 25 hektar av sjön rensas från vass och annan växtlighet för att bli det den var för drygt 100 år sedan — en oas för fåglar.

Klart om två till tre år


— Att restaurera sjön är ett omfattande arbete som kommer att vara klart om två till tre år. När upprustningen är klar räknar vi med en kraftig ökning av antalet fåglar och fågelarter. Vi tror även på ett rejält uppsving av antalet fågelskådare och andra besökare som kommer till sjön för att titta på den rika floran av fåglar, säger miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens ordförande Leif Stenquist (FP).

Östra Styran har redan i dag ett rikt fågelliv. Där ses mängder med fågelarter, bland annat Stjärtand, Trana, Brun kärrhök, Häger och Bläsand. När restaureringen är klar väntas även fåglar såsom Årta, Smådopping, Svarthakedopping, Rörhöna, Rödbena med flera söka sig till sjön.

"Blir en av Sveriges rikaste fågelsjöar"


— Restaureringen är absolut nödvändig för att sjön ska behålla sin position som rast- och häcklokal och framför allt - blir en ännu rikare fågelsjö. I takt med att sjön har växt igen har antalet fåglar och fågelarter minskat dramatiskt men om tre år när upprustningen är klar räknar vi med att vara en av Sveriges rikaste och viktigaste fågelsjöar, säger Björn Lundberg, ordförande i Nynäshamns Ornitologiska Förening.

Upprustningen är ett samarbete mellan Nynäshamns kommun och Föreningen Östra Styrans Våtmarker.

Text: Åsa Ericsson
Foto: Hanna Lilja

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp