2012-09-02

Färre hundar på äldreboenden

Nya riktlinjer gör att antalet hundar på kommunens äldreboenden kommer att minska. I dag tar en del anställda med sig sina egna hundar till arbetet men från den 1 december får endast utbildade tjänstehundar vistas på äldreboendena. Brukarnas egna hundar berörs inte av de nya reglerna.
Att endast tjänstehundar tillåts beror på att äldreboendena vill ha utbildade hundar som passar till omsorgsarbete. Syftet med hundarna är att de ska skapa trygghet, trevnad och glädje för de äldre.

Brukarna får fortfarande ha sina egna hundar på boendet och berörs alltså inte av de nya reglerna. Likaså får besökare ha med sig hund till boendet, men den ska då hållas kopplad i de allmänna utrymmena.

En avdelning på varje äldreboende kommer alltid att hållas djurfri eftersom det kan finnas personer med allergi eller rädsla.

Text: Marie Eriksson

Sidan granskad 2016-04-19