2012-07-30

70 000 besökte Jubileumsregattan

Den 17 dagar långa Jubileumsregattan som firats till minne av OS-seglingarna 1912 i Nynäshamn är slut. — Vi är överlyckliga. Vi räknade med 30 000-50 000 besökare och slutade på cirka 70 000. Bra program och fint väder för seglare och besökare fick folk att strömma till Nynäshamn. Vi siktade mot trädtopparna och nådde stjärnorna, säger projektledare Nina Munters.
Amanda Jenssen.

Amanda Jenssen lockade närmare 4 000 åskådare när hon uppträdde på 100-årsfesten. Foto: Kenneth Kollberg.

— Ett stort varmt tack till alla som har arbetat med regattan och medverkat till succén, säger projektledare Nina Munters.

— Det är fantastiskt att ha fått arrangera Jubileumsregattan för nynäshamnarna och att få visa upp vår fina stad för så många besökare. Jag vill verkligen tacka alla nynäshamnare och andra besökare för att ni kom till Nynäshamn och Jubileumsregattan, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Programmet under Jubileumsregattan, 20 juli-5 augusti, har varit fullspäckat: Olympic Day där cirka 1 300 barn och ungdomar kom för att prova olika idrotter under ledning av svenska olympier, 100-årsfesten med bland andra Amanda Jenssen lockade tusentals besökare. Det har varit seglingar, flyguppvisningar, helikopterturer, veteranbilsparad, svenskt mästerskap i berättarslam, samhällsbyggnadsdag med föreläsare och rekordstort Classic Boat Meet. Närmare 250 klassiska båtar, som många deltog vid OS-seglingarna 1912, var på plats.

"Besökarna verkade väldigt nöjda"

— Besökarna verkade väldigt nöjda och många tyckte det var fantastiskt att så många båtar från 1912 fanns på plats. Jag har även fått massor med mejl från nöjda båtägare som hyllar arrangemanget, så vi skulle gärna se att det blev liknande evenemang mer regelbundet, säger Tor Hedvall, Föreningen Sveriges Klassiska Fritidsbåtar.

De flesta av Jubileumsregattans evenemang slutade 30 juli medan seglingarna pågick till 5 augusti. Under 17 dagar har seglingstävlingarna avlöst varandra med allt från öppet Europamästerskap för 6mR och Europacup för SK30 till Svenska mästerskap i Drake, Finnjolle, A22 och Starbåt.

"Otrolig upplevelse för alla inblandade"

— Det har varit en otrolig upplevelse för alla inblandade. Stämningen har varit internationell och seglarna har varit nöjda. Extra roligt är att många av dem som tävlar internationellt har älskat vårt kappseglingsvatten, säger Jan Klingeborn, projektledare Nynäshamns Segelsällskap.

Blir det något liknande evenemang nästa år?
— Det blir inte en Jubileumsregatta eftersom den är ett 100-årsjuibleum. Men, nu kommer vi att utvärdera hela evenemanget för att se vad som har varit bra och vad som har varit mindre bra. Därefter bestämmer vi om det ska bli något liknande evenemang igen — helt otänkbart är det inte, säger Anna Ljungdell.

Till höger finns länkar till ett axplock av artiklar om Jubileumsregattan samt länk till en sida med bilder från evenemangen.

Axplock från Nynäshamns kommuns nyhetstexter:
Amanda Jenssen drog storpubliköppnas i nytt fönster
Janne Jonsson fick stipendium
Olympic Day och 100-årsfesten
Svensk mästare i berättarslam
Jubileumsregattans första helg blev succé
Späckat helgprogram
Jubileumsregattan pågår för fullt
Läs tidningen om Jubileumsregattan

Havstrappan och klassiska båtar.

Classic Boat Meet med närmare 250 båtar i Gästhamnen lockade mycket folk. Foto: Mattias Hansson/HGbild.

"Sexor"

Seglingstävlingar för 6mR. Foto: Malcolm Hanes.

Jalmar Sjöberg.

Brottaren Jalmar Sjöberg var på plats under Olympic Day. Foto: Sveriges Olympiska Kommitté.

Sidan granskad 2016-05-03