2012-06-07

Alla skolungdomar har fått sommarjobb

Nynäshamns kommun har för femte året i rad uppfyllt löftet att ge alla skolungdomar från årskurs nio till och med årskurs tre på gymnasiet sommarjobb. 642 ungdomar tackade ja till erbjudandet om sommarjobb och lika många har fått ett arbete. Några av ungdomarna startar egna företag som musiker. Första uppdraget blir att spela i hamnen i sommar.
Sommarjobbare
Nynäshamns kommuns erbjudande om sommarjobb till alla skolungdomar i hela fyra årskullar är unikt i Sverige. Alla ungdomar i de fyra årskullarna erbjuds sommarjobb och alla som lämnar in en ansökan garanteras också tre veckors arbete. Av de dryg 600 jobben är 40 procent inom det privata näringslivet och 60 procent inom den kommunala verksamheten.

"Sommarjobbarna får viktiga egna kontakter"

— Väldigt många ungdomar står utan jobb i dag. De som sommarjobbar får in en fot i arbetslivet och viktiga helt egna kontakter, oavsett föräldrarnas nätverk. Samtidigt tjänar ungdomarna egna pengar och får ett arbetsintyg som är viktigt både på kort och lång sikt, säger Liselott Vahermägi (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Nynäshamn.

30 startar eget

Förra året utvecklade Nynäshamns kommun sommarjobbsatsningen genom att erbjuda ungdomarna möjlighet att starta eget företag. Det erbjudandet kvarstod även i år. De 30 ungdomar som visat intresse för eget företagande påbörjade förberedelserna redan i april för att kunna dra igång arbetet i full skala under sommaren. De som startar eget företag får starta-eget-bidrag samt lön under de tre veckor som omfattas av sommarjobbsatsningen.

Underhåller i hamnen

— Företagarna kommer bland annat att sälja smörgåsar och dricka på kommunens stränder och i hamnen. Några har även startat eget företag som musiker. De kommer att underhålla i hamnen som är en riktig besöksmagnet och där den 17 dagar långa Jubileumsregattan som firas till minne av OS-seglingarna 1912 håller till. Det blir med andra ord en rivstart med stor publik för de nya företagarna, säger Liselott Vahermägi.

Sommarjobbare

Sidan granskad 2016-04-19

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.