Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2012-05-07

Nordens största pir byggs i Fiskehamnen

En närmare 400 meter lång pir byggs i Fiskehamnen i Nynäshamn. På land, i förlängningen av piren, byggs en sittvänlig havstrappa. Det innebär att Nynäshamnsborna får en cirka 700 meter lång strandpromenad och sittplats i centrala Nynäshamn med utsikt mot Fiskehamnen och havet.
— När man går på vågbrytaren kommer man att känna sig som Jesus som gick på vattnet. Det blir läckert, säger Nynäshamns kommuns stadsmiljöchef Stefan Andersson.

Havstrappa och pir blir cirka 700 meter


Lagom till sommarens 100-årsjubileum, Jubileumsregattan som firas till minne av OS-seglingarna 1912, står den sittvänliga havstrappan och piren klar. Dagens befintliga havstrappa förlängs med 250 meter. Det innebär att när havstrappan är färdigbyggd blir den totalt 330 meter med över 600 sittplatser. Den fem meter breda och närmare 400 meter långa piren som ska fungera dels som vågbrytare och dels som sittplats och promenadstråk, förses med bänkar, räcken,
många flaggstänger och lampor.

Byggs för framtiden


— Havstrappan och piren kommer att stå klara när Jubielumsregattan drar igång 20 juli men de byggs inte bara för sommarens evenemang. Det finns många trista exempel på OS-satsningar som byggs bara för evenemangets skull. Så blir det inte med piren och havstrappan. Vågbrytaren skyddar gästhamnen från vindar och blir tillsammans med havstrappan även en viktig mötesplats för kommuninvånare och besökare också i framtiden, säger Stefan Andersson.

— Nynäshamn blev vald till Årets båtkommun 2010, mycket tack vare vår fina gästhamn. Sen dess satsar vi hårt på att utveckla hela hamnområdet, både på hav och land. Piren och havstrappan är en del i den satsningen, säger kommunstyrelsens ordförande, Anna Ljungdell (S).

Jubileumsregattan som firas till minne av OS-seglingarna 1912 i Nynäshamn pågår 20 juli-5 augusti. Hundratals båtar deltar i flera seglingstävlingar och 250 båtar från början av 1900-talet är på plats. Det blir artistuppträdanden, barn och ungdomar får prova på idrotter under ledning av svenska olympier med mera.

Text: Åsa Ericsson

Pir och havstrappa.

Illustration: Hanna Grendalen.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp