2012-03-22

Så används dina skattepengar i år

Årets budget ligger på 1,2 miljarder kronor, vilket är en ökning med cirka 20 miljoner kronor jämfört med förra året. Mest pengar läggs på skola, förskola, äldre- och handikappomsorg samt individ- och familjeomsorg.
Stapel på fördelning av pengar.
De senaste åren har Nynäshamns kommun gått med överskott men resultaträkningen för 2011 landade på minus 23 miljoner kronor. En av orsakerna var att kommunens fastighetsverksamhet gick med förlust. När räntan sjönk steg dessutom pensionskostnaderna med nio miljoner kronor. Målet är att väldigt snart vända minus till plus.

— Målsättningen är att ha budgetöverskott i slutet av detta år, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Förbättrad stadsmiljö

Under 2012 investerar kommunen cirka 40 miljoner kronor i förbättrad stadsmiljö. Pengarna används till att rusta upp gator, stadsparker och gästhamn. Pengar läggs även på en utbyggnad av VA-nätet.

Inom barnomsorgen satsar kommunen bland annat på förbättrad service med exempelvis barnomsorg på kvällar och helger. I folkhälsosatsningen står barns hälsa i fokus.

Fortsatt satsning på sommarjobb till alla

Skolan fortsätter den breda språksatsningen från förskolan till årskurs nio och även i år erbjuds alla ungdomar från årskurs nio till och med årskurs tre på gymnasiet sommarjobb.

För personer som är äldre än 65 år och personer med funktionsnedsättning satsar kommunen på så kallad brukarmedverkan och större valfrihet.

Jubileumsregattan 20 juli-5 augusti

Till sommaren satsar kommunen tillsammans med sponsorer på det stora evenemanget Jubileumsregattan som är ett hundraårsjubileum till minne av OS-seglingarna i Nynäshamn för 100 år sedan.

— Vi hoppas på många besökare från Nynäshamn, stora delar av övriga Sverige och hela världen. Det blir något för alla — mat, musik och en spännande idrottstävling, säger Anna Ljungdell.

Till höger finns länk till mer information i annonssidan Ankaret.

Sidan granskad 2016-04-19