2012-03-16

Ax:son Johnsonstiftelsen skänker ny stadsplan

Ax:son Johnsonstiftelsen har tagit fram en ny visionär stadsplan för Nynäshamns stad - Nya Nynäshamn. Stadsplanen är en gåva till Nynäshamns kommun och presenterades på temakvällen Bygga Stad som arrangerades 15 mars.
Stadsplanen är en vision om hur Nynäshamns stad kan utvecklas till att bli en klassisk skärgårdsstad och småstadsidyll med låg blandad bebyggelse och levande gator, gränder och torg. Detta ska åstadkommas genom en tät och småskalig bebyggelse som förvandlar Nynäshamn till en attraktivare stad. Inspirationen är hämtad från bland annat Trosa, Sigtuna, Gamla stan i Stockholm och staden Tübingen i Tyskland.

Förslaget är omfattande och indelat i fyra etapper
1. Gästhamnen
2. Kaj och hamnkvarter
3. Stadens entré
4. Länken Nynäshamn-Ösmo.

Den mänskliga staden

Ax:son Johnsonstiftelsen driver sedan 2002 projektet Urban City Research med syfte att lyfta fram frågan om "den mänskliga staden". Som ett led i arbetet med att sprida kunskap om god stadsplanering har stiftelsen nu beslutat att erbjuda två kommuner, Upplands Väsby och Nynäshamn, stöd och inspiration.

— Hur otroligt det än låter så är förslaget helt utan förpliktelser och det är helt och hållet upp till oss om eller hur mycket vi vill dra nytta av visionen. Det är ett mycket genomarbetat och värdefullt förslag och vi är oerhört tacksamma för att stiftelsen valde oss som pilotkommun, säger miljö- och samhällsbyggnadschef Jan-Ove Östbrink.

— Det här är en vision, för att genomföra den krävs både folkligt och politiskt engagemang och en diskussion kring stadsbyggnadsfrågor säger Peter Elmlund, projektledare för Urban City Research.

Text: Anna Whitcombe

Framtidsvision av hamnkvarteren i Nynäshamn

Framtidsvision av Hamnkvarteren i Nynäshamn. Illustration: Erika Wörman, Sweco.

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Anna Whitcombe