2017-05-05

Kommunen deltar i Krisberedskapsveckan

Den 8-14 maj pågår Krisberedskapsveckan 2017. Det är en nationell kampanj med syftet att få privatpersoner att reflektera över vad de själva behöver göra och hur de behöver förbereda sig om el, vatten eller telekommunikationer skulle sluta fungera. Nynäshamns kommun deltar i kampanjen.

Bild på familj i kök vid strömavbrott

- Landets kommuner har en viktig roll i samhällets beredskap inför svåra situationer som till exempel långvarigt elavbrott. Intresset hos allmänheten för frågor som handlar om vår säkerhet och beredskap är stort och förberedda och engagerade invånare stärker kommunens samlade krisberedskap. Därför deltar vi i Krisberedskapsveckan, säger Kenneth Kollberg, Nynäshamns kommuns säkerhetschef.

”Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?” Det är budskapet under årets kampanjvecka och syftar till att väcka tankar om den egna beredskapen och det egna ansvaret för att klara vardagen om viktiga samhällsfunktioner plötsligt inte fungerar som vi är vana vid.

- Krisberedskapsveckan ska öka kunskapen hos invånarna om hur vi kan förbereda oss för olika händelser då viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar. Det här är kunskap som invånarna behöver ha för att kunna förbereda sig och bidra aktivt vid en händelse, säger Kenneth Kollberg

Mellan den 8 och14 maj kommer en liten utställning om krisberedskap i hemmet att finnas på biblioteken i Nynäshamn, Ösmo och Sorunda samt i kommunhusets entré. Där kan man lära sig mer om vad som bör finnas i en krislåda. Aktiviteter kommer även ske på kommunens Facebooksida.

Initiativtagare till Krisberedskapsveckan är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Krisberedskapsveckan är tänkt att bli årligt återkommande.

För mer information, kontakta Kenneth Kollberg, säkerhetschef, Nynäshamns kommun: kenneth.kollberg@nynashamn.se

Text: Emma Ny

Sidan granskad 2017-06-13
Sidansvarig: Emma Ny