2016-12-09

Kommunens kostnader för utbildning och representation

Enligt en granskning som tidningen Aftonbladet har gjort av kommuners kostnader för representationer, kurser och konferenser ligger Nynäshamns kommuns kostnader på dryg 11 miljoner kronor. Här får du en förklaring till kostnaderna.

Av de drygt 11 miljoner kronorna är cirka 2 miljoner representationskostnader och drygt 9 miljoner kostnader för kurser och konferenser. Utslaget per invånare hamnar Nynäshamns kommun på plats 10 bland landets kommuner enligt tidningen.

– Vi ska alltid vara medvetna om att det är skattebetalarnas pengar vi använder. Men för att vara en attraktiv arbetsgivare och för att medarbetarna och kommunen ska hänga med i utvecklingen är det viktigt att satsa på vidareutbildning och att bjuda medarbetarna på julfest, säger kommunchef Birgitta Elvås.

Vad är anledningen till att Nynäshamn hamnar så högt som plats 10?
– Det finns flera förklaringar. En är att kommunerna bokför olika. Exempelvis har vi bokfört vissa konsultkostnader på kurser och konferenser eftersom konsulter har hållit i kurserna. En del andra kommuner bokför det på konsulter och den posten finns inte med i tidningens redovisning. En annan parameter är hur stor andel av verksamheten som bedrivs på entreprenad och av privata utförare. I de kommuner som har många privata utförare och entreprenörer syns inte kostnaden hos kommunen eftersom entreprenörerna och de privata utförarna tar kostnaderna själva. I Nynäshamn har vi en liten andel privata utförare, säger kommunchef Birgitta Elvås.

– Likaså är det lätt att en liten kommun som Nynäshamn hamnar högt per invånare, vi har samma funktioner som stora kommuner och när man slår ut kostnaderna per invånare blir våra högre. Så alla kostnaderna i tidningens redovisning är inte helt jämförbara, säger Birgitta Elvås.

Hur ser kommunens regler för representation ut?
– Vi har en tydlig policy för representation. Den säger bland annat att vi ska ha
gott omdöme och att vi ska vara restriktiva. Och min uppfattning är att vi har gott omdöme och är restriktiva säger Birgitta Elvås.

Sidan granskad 2016-12-09
Sidansvarig: Annie Skytt

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.