2016-10-12

Kommunpolitiker från Libyen besökte Nynäshamn

Kommunpolitiker från Libyen

En grupp kommunpolitiker från Libyen besökte under tisdagen Nynäshamns kommun. Syftet var att lära sig mer om hur vi arbetar med stadsbyggnad och samhällsplanering. Besöket är en del av ett projekt som Sveriges kommuner och landsting står bakom.

Under tisdagen fick Nynäshamns kommun besök av en grupp kommunpolitiker från Libyen. De besökte miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen för att diskutera hur samhällsplaneringen kan påverka den lokala ekonomiska utvecklingen. Gruppen träffade stadsbyggnadsavdelningens chef Mikael Gustafsson och miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Adborn.

- Vi hade väldigt spännande diskussioner. Vi pratade till exempel om Norvik och hur vi arbetat där. Ett annat område var beslutsprocessen kring bygglov och planer. Många av frågorna handlade om var besluten fattas och hur finansiering går till – vem beslutar om hur och var man får bygga, vem betalar vägslitage, hur styr vi, hur går våra kontroller till? Där skiljer det sig mycket åt mellan länderna, säger Mikael Gustafsson, chef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

- Ett annat område vi tog upp var kopplingen mellan samhällsplanering och lokal ekonomisk utveckling. Vi diskuterade bland annat hur befolkningsökning genom bostadsbyggande leder till utveckling av lokala företag, fortsätter Gustafsson.

Besöket är en del i ett projekt som drivs av SKL International (Sveriges kommuner och landsting). Det syftar till att bygga upp lokal expertis på kommunal nivå i Libyen. Under cirka två veckor reser man runt och besöker att antal kommuner i Sverige och behandlar olika teman.

Sidan granskad 2016-10-12
Sidansvarig: Annie Skytt

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.