2016-09-07

Anna Ljungdell lämnar politiken

Anna Ljungdell (S) slutar som kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn. Hon lämnar posten i oktober.

Porträttbild på Anna Ljungdell.

Foto: Mattias Hansson/HGbild

– Jag har haft tunga politiska ledaruppdrag i Nynäshamns kommun sedan 2001 och de senaste sju åren som kommunstyrelsens ordförande. Det har varit både roligt och utmanande, men jag är 43 år och har sysslat med politik på heltid i nästan hela mitt vuxna liv och nu vill jag göra något annat. Jag vill också ge min efterträdare möjligheten att sätta sig in i alla frågor i god tid före nästa val, säger Anna Ljungdell.

Anna Ljungdell tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i januari 2010. Hon kom då närmast från posten som ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamn. Hon är även ledamot i kommunfullmäktige sedan 2002, ett uppdrag som hon också kommer att lämna.

Lämnar alla politiska uppdrag

– Jag lämnar alla politiska uppdrag för att jag vill vara helt fri att göra något annat. Jag har alltid tyckt att politiken mår bra av att företrädare byts ut så att nya erfarenheter får komma in och ta plats i politiken och att personer med politisk erfarenhet kan ta plats i andra delar av samhället. På så vis ökar kunskapen och förståelsen för samhällets olika funktioner och det tror jag bara är sunt. Men jag är självklart kvar som medlem i Socialdemokraterna och vill gärna bidra till samhällsutvecklingen på andra sätt.

Vad ska du göra nu?
– Nu ska jag se till att överlämningen går så bra som möjligt fram till den sista oktober, därefter får vi se. Jag har inte funderat så mycket på livet efter politiken utan har haft fullt fokus på min uppgift och framtiden för Nynäshamns kommun. Nu ser jag fram emot att få planera framtiden tillsammans med min familj, utan att alla ska behöva anpassa sig efter mig och mina uppdrag, säger Anna Ljungdell.

Det händer nu

Anna Ljungdell lämnar alla politiska uppdrag den 31 oktober. Om Socialdemokraterna inte har utsett en efterträdare tills dess går Daniel Adborn (L) in som ordförande i kommunstyrelsen och Lars-Åke Lundin (S) går in som ordinarie ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott. I övriga uppdrag träder Anna Ljungdells ersättare in under övergångsperioden.

Anna har skrivit ett eget brev där hon delar med sig av sina tankar om varför hon lämnar politiken. Brevet ligger under rubriken Dokument.

Sidan granskad 2016-09-12
Sidansvarig: Annie Skytt