2016-06-20

Utredningen av utomstående expertis har startat

I dagarna blev det klart vilka som ska göra den externa utredningen av personalhanteringen på Nynäshamns kommun. Det innebär att utredningen nu har kommit igång.

Nynäshamns kommuns kommunchef fick i våras uppdraget att, i samråd med kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) som även är kommunens personalutskott, beställa rätt kompetens för uppdraget. Det är nu klart vilka som ska genomföra utredningen. Utredare är Göran Söderlöf, arbetsrättsjurist på Sveriges kommuner och landsting samt Jarl Karlsson, tidigare förhandlingschef på dåvarande SKTF som numera heter Vision.

Utredarnas uppdrag är att:

• Granska hur den så kallade partsmodellen kring centrala samverkansfrågor som arbetsmiljö, lönebildning och medbestämmande fungerar i kommunen. Om behov finns ska förslag på förbättringar ges.
  • Granska hur arbetsrättsliga procedurer och utredningar har hanterats från parternas sida samt ge förslag till förbättringar utifrån gällande lagar och avtal.

Utredarna ska bland annat göra intervjuer med fackliga företrädare och olika funktioner på Nynäshamns kommun samt gå igenom styrdokument och dokumentationer.

Under utredningens gång ska utredarna löpande rapportera till referensgruppen som består av representanter för fackförbunden Akademikerförbundet SSR och Vision, kommunstyrelsens arbetsutskott samt kommunchefen.

"Erfarna och opartiska utredare"

– Min utgångspunkt har varit att de två ska representera ett arbetsgivar- och fackligt perspektiv. Jag är väldigt glad att vi har hittat två så erfarna och opartiska utredare och att vi har kunnat komma igång innan sommaren, säger kommunchef Birgitta Elvås.

"Bra att vi går på djupet"

– Det känns väldigt bra att vi nu går på djupet i dessa viktiga frågor och att vi har en bred uppslutning bakom utredningsuppdraget. Jag tycker också att det är bra att vi har fått två riktigt erfarna utredare som dessutom kunde komma igång snabbt. Jag ser fram emot utredarnas rapport, säger Anna Ljungdell (S).

Planen är att utredningen ska vara klar hösten 2016.

Sidan granskad 2016-06-27
Sidansvarig: Annie Skytt

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.