2016-04-20

Det blir en utredning av utomstående expertis

Det blir en utredning av personalhanteringen på Nynäshamns kommun av utomstående arbetsrättslig expertis. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) under måndagen.

Nynäshamns Posten har publicerat insändare, debattinlägg och artiklar där kritik riktas mot Nynäshamns kommun som arbetsgivare. Röster har höjts för att arbetsmiljön ska granskas av en oberoende part. Nu har KSAU, som även är kommunens personalutskott, beslutat att det ska göras en utredning av utomstående arbetsrättslig expertis.

Expertisen ska:

• Granska hur den så kallade partsmodellen kring centrala samverkansfrågor som arbetsmiljö, lönebildning och medbestämmande fungerar i kommunen. Om behov finns ska förslag på förbättringar ges.
  • Granska hur arbetsrättsliga procedurer och utredningar har hanterats från parternas sida samt ge förslag på förbättringar utifrån gällande lagar och avtal.
  • Rapportera till en styrgrupp bestående av personalutskottet, kommunchefen och en facklig representant som får utses av den tvärfackliga gruppen.

Innan beslutet om utredning togs har ledamöterna i KSAU samtalat bland annat med de fackliga organisationerna.

"Vi har tagit del av många synpunkter"

– Vi har tagit del av många olika synpunkter för att kunna landa i vad som behöver utredas eftersom arbetsmiljö är ett brett område. Vår samlade bedömning är att det finns några områden som sticker ut och det är också dem vi nu ska granska, säger Anna Ljungdell (S), ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Kommunchefen har nu fått uppdraget att i samråd med personalutskottet upphandla vem som ska få uppdraget att genomföra utredningen.

I anslutning till nyheten finns länkar till tidigare nyheter i ämnet samt utredningsdirektivet.

Sidan granskad 2016-04-25
Sidansvarig: Annie Skytt

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.