2016-04-14

Nya regler för fyrverkerier, alkohol, vapen och hundar

Nynäshamns kommunfullmäktige har antagit nya lokala ordningsföreskrifter som reglerar ordningen på offentliga platser i kommunen. Förändringarna gäller trafiksäkerhet, camping, försäljning, fyrverkerier, vapen, hundar och alkohol.

Det här innebär de nya ordningsföreskrifterna

De förändringar som kommunfullmäktige beslutat om innebär:

• tydligare bestämmelser kring trafiksäkerhet
  • tydligare bestämmelser för camping på offentlig plats
  • att tillståndsskyldigheten för ambulerande försäljning tas bort
  • totalt fyrverkeriförbud i Nynäshamns centrum under hela året
  • ny bestämmelse om att vapen (exempelvis luftvapen) inte får användas på offentlig plats
  • att förbudet mot att ha hundar i kommunens parker tas bort
  • att förbudet mot att ha hundar på kommunala badplatser begränsas till att enbart gälla sommartid
  • ny bestämmelse om två badplatser där hundar får bada utan koppel
  • ändringar av gällande alkoholförbud.

Två nya badplatser för hundar

Fram till nu har det varit förbjudet för hundar att vistas i kommunens parker och på kommunala badplatser. Enligt de nya föreskrifterna blir det tillåtet för hundar att vistas i kommunens parker året om och förbudet för hundar att vistas på kommunala badplatser ska endast gälla sommartid. De blir även tillåtet för hundar att bada utan koppel vid två badplatser:

• Andra pumpviken på Lövhagen i Nynäshamn
  • Drottningviken på Strandvägen i Nynäshamn

Platserna har valts ut för att de är lättillgängliga men ändå enkelt går att undvika för dem som inte vill möta lösspringande hundar.

Fyrverkeriförbud i Nynäshamns centrum

Enligt de nya ordningsföreskrifterna blir det totalförbjudet att skjuta raketer och smällare i Nynäshamns centrum. Detta gäller även på nyårsafton.

Ändringar i alkoholförbudet

Förbudet mot förtäring av alkohol på offentlig plats förändras delvis i och med de nya föreskrifterna. Det innebär exempelvis att alkoholförbudet i Stora Vika tas bort men att det utvidgas i Ösmo.

Ordningsföreskrifterna med tillhörande kartor kommer att läggas ut här inom kort. Har du frågar om de lokala ordningsföreskrifterna, kontakta David Ulmér.

Sidan granskad 2016-04-20
Sidansvarig: Anna Whitcombe