2016-02-08

Nynäshamn utsedd till Årets folkhälsokommun

Nynäshamns kommun har tilldelats utmärkelsen Årets folkhälsokommun 2015. Nynäshamns kommun får utmärkelsen för ”ett genomtänkt och gediget folkhälsoarbete”.

Logga för årets folkhälsokommun

Årets folkhälsokommun delas ut för femte gången av Svensk förening för folkhälsoarbete. Utmärkelsen går till en kommun som arbetar systematisk med folkhälsa och där folkhälsoarbetet har bra förankring i verksamheterna och hos politikerna.

"Vi har jobbat enträget i många år"

– Jag är glad och stolt över utmärkelsen. Vi har jobbat enträget med att lyfta folkhälsans betydelse i många år, och folkhälsoarbete kräver just långsiktighet och uthållighet för att lyckas. Den här utmärkelsen ger oss ytterligare kraft att fortsätta, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Ljungdell (S).

Juryns motivering till att Nynäshamn utses till Årets kommun är:
”För ett genomtänkt och gediget folkhälsoarbete - med tydligt fokus mot målet att uppnå en jämlik hälsa - som på ett föredömligt sätt knyts samman med arbetet för en hållbar utveckling. Kommunen har en väl utvecklad ”policycirkel” med tydliga mål baserade på kartläggning av folkhälsan och dess bestämningsfaktorer. Utöver det antas även en kvalitetssäkrad implementering och en detaljerad och kritisk uppföljning för att formulera nya mål.”

Sedan flera år tillbaka arbetar Nynäshamns kommun med att utveckla det sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbetet. Några av satsningarna som har genomförts är projekten Hälsofrämjande skolutveckling, Tillgänglig fritid för alla, Heltid till alla, Hälsofrämjande skolgårdar (SPRING), Ung i Nynäs, Alla i arbete och Ungdomsteamet.

Förebild för många kommuner

– Vi har med åren blivit duktiga på att utveckla det sjukdomsförebyggande och hälsofrämjande arbetet, och många kommuner har oss som förebild i sitt folkhälsoarbete. Att vi nu prisas för arbetet känns verkligen roligt, säger Nynäshamns kommuns folkhälsosamordnare Catherine Forsberg.

"Äntligen Nynäshamn"

– Äntligen Nynäshamn! Vi har följt kommunen under många år och vi är glada att det blir just Nynäshamn som vi nu utser till Årets folkhälsokommun, säger Jan Linde, ordförande i Svensk förening för folkhälsoarbete.

Nynäshamns kommun utses officiellt till Årets folkhälsokommun vid en konferens som Kommissionen för jämlikhet i hälsa har i Stockholm den 15 mars.

Foto startsidan: Scandinav Bildbyrå

Sidan granskad 2016-02-11
Sidansvarig: Annie Skytt

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.