Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen

Du räknas!
Gör din röst hörd den 9 september!

Den 9 september 2018 är det dags för val till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Här kan du läsa mer om vad valen innebär.

Att rösta är ditt viktigaste verktyg som medborgare att påverka de politiska besluten som rör dig. Den 9 september väljer alltså DU vilka personer som ska få ditt förtroende att styra de kommande fyra åren. Du räknas, så gör din röst hörd!

Den 9 september har du möjligheten att rösta i både kommun-, landstings-  och riksdagsvalet. Men varför har vi egentligen den uppdelningen, och varför är det viktigt att rösta i alla tre nivåer? Filmen nedan förklarar hur det fungerar!

Vad väljer jag till?

Direkta val sker alltså lokalt till kommunfullmäktige, till landstingsfullmäktige och till riksdagen på den nationella nivån.

Val till kommunfullmäktige – ditt lokala val

Du väljer vilka partier och personer som ska få de 41 platserna i Nynäshamns kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. De bestämmer till exempel i frågor som rör skola och förskola, råd, stöd och service till äldre, personer med funktionshinder, barn, ungdomar, familjer, flyktingar, invandrare samt personer med missbruksproblem samt frågor som rör samhällsplanering och tillväxt.

Val till landstingsfullmäktige – regional nivå

Landstingsfullmäktige bestämmer om frågor som i första hand avser sjukvård, och kollektivtrafik. Nynäshamns kommun tillhör Stockholms län och i landstingsfullmäktige sitter 149 ledamöter.

Val till riksdagen – nationell nivå

Riksdagen är Sveriges högsta beslutande organ som bestämmer om landets gemensamma och övergripande frågor. Det handlar till exempel om lagar, polisväsendet, järnvägar, flygtrafik och större bilvägar. I riksdagen sitter 349 ledamöter.

Sidan granskad 2018-01-16
Sidansvarig: Susanne Wallgren

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp