Minska matsvinnet

I Nynäshamns kommun arbetar vi för att minska matsvinnet i våra skolmatsalar med 33 procent, från dagens 28 100 portioner som slängs varje år till 18 800 under de närmaste 3 åren. Med hjälp av en våg kan man snabbt se hur mycket mat som kastas av varje person. Här kan du läsa mer om de olika resultaten av matsvinnet.

Vågen är en relativt ny uppfinning där all mat som slängs vägs. När eleven skrapar av tallriken väger vågen det som kastas. Därefter visar en animerad figur olika miner beroende på hur mycket som slängs. Allt som kastas registreras så det går enkelt att få en rapport över svinnet. Det finns även en våg i köket där personalen väger de  olika matresterna som blivit till vid tillagning. Där vägs också all mat som blivit över vid serveringen och som inte kan tas tillvara utan kastas.

Vågen flyttas mellan alla skolor

De två vågarna ska flyttas mellan kommunens alla skolor och för de som lyckas minska matsvinnet står en dessert eller något annat gott på menyn.

Nu står en våg i matsalen och en i köket på svandamsskolan. Innan de kom till skolan kastades det i genomsnitt 45 kg mat i veckan. Det var matrester som skrapades ner i soptunnan från tallriken. I köket kastades 31 kg matrester i veckan. Det var mat som blivit över från serveringen och rester som blivit över vid tillredning av sallad och olika maträtter. Vågen ska stå i matsalen och köket fram till jullovet så får vi se om matsvinnet kan minska. Det blir spännande att se!

Sidan granskad 2017-06-21
Sidansvarig: Monika Larsson

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp