Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2017-11-24

Barn till arbetssökande får mer tid i förskolan

Barn-och utbildningsnämnden har fattat beslut om att erbjuda barn till aktivt arbetssökande samma rätt till förskola som barn till förvärvsarbetande och studerande.

Barn och förskolelärare som sitter tillsammans på golvet

Foto: Scandinav Bildbyrå

Barn- och utbildningsnämnden fattade på torsdagen beslut om nya riktlinjer för kö och placering inom förskolan. Enligt de nya reglerna erbjuds barn till aktivt arbetssökande samma rätt till förskola som barn till förvärvsarbetande och studerande.

- Vi vill med de nya reglerna underlätta för arbetssökande att återkomma i jobb så snabbt som möjligt. Det är ett heltidsjobb att söka arbete och då bör vi erbjuda förskola på heltid även till arbetssökande, säger Johan Augustsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Nynäshamns kommun erbjuder sedan tidigare alla barn 30 timmars förskola per vecka oavsett föräldrarnas sysselsättning, vilket är dubbelt så mycket som lagen kräver. Utöver det har barn till förvärvsarbetande och studerande enligt lag rätt till ytterligare förskola efter behov. Nu väljer kommunen att ge arbetssökande samma möjlighet.

- Förskolan är viktig för barnens utveckling och möjlighet att klara grundskolan. Om vi ska uppnå målet om en jämlik skola är det en rimlig princip att ett barn får samma rätt att gå i förskola oavsett om föräldrarna jobbar, studerar eller söker jobb, säger Mikael Persson (L), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

De nya reglerna gäller från och med 1 januari 2018.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-12-01
Sidansvarig: Fredrik Nordensson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp