2017-11-08

Elever gör instrument av skrot

Under hösten har kommunens elever i årskurs 3 förvandlat skrot till instrument. Aktiviteten är en del av Skapande Skola som finansieras av Statens Kulturråd.

Bilden föreställer barn som visar sina egentillverkade instrument

Foto: Sara Scot

Under vecka 42 och 43 fick alla kommunens elever i årskurs 3 prova på hantverket instrumentbygge tillsammans med "Skrotnisse" och "Plåtjohan" från Kapellet. Aktiviteten var en del av kommunens arbete med Skapande Skola.

Kreativiteten flödade när plaströr, mjölkförpackningar, aluminiumburkar, kapsyler och annat blev till panflöjter, maraccas, stränginstrument och andra mer fantasifulla musikinstrument.

- Vi vill uppmuntra det kreativa tänkandet och få igång en upptäckarglädje när det gäller ljud, säger aktörerna Nils Personne och Johan E Andersson. Samtidigt får eleverna en tankeställare kring miljöfrågor, fortsätter Personne och Andersson.

Finansieras av States Kulturråd

Skapande Skola finansieras av Statens Kulturråd och är ett långsiktigt arbete med att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Alla barn och unga har rätt att få uppleva kultur som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förståelse för världen de lever i.

- Barns rätt till kultur är prioriterat i kulturpolitiken och finns beskrivet både i skolans läroplan och FN:s barnkonvention, säger Sara Scot som är kommunens samordnare för Skapande Skola. De förmågor som behövs för att kunna vara kreativ, att skapa och att uttrycka sig med musik, bild, dans eller med ord kommer att vara viktiga förmågor i framtiden, avslutar Scot.

Ett långsiktigt arbete

Skapande Skola i Nynäshamn kommun är ett långsiktigt arbete som ska garantera alla elever ett brett utbud av kulturhändelser under sin skolgång. Sedan tre år tillbaka samordnas kulturaktiviteterna så att alla kommunens elever ska få del av detta på samma villkor. Tillgänglighet, delaktighet och professionalitet är särskilt utvalda mål och bidraget söks inför varje nytt läsår.

Text: Fredrik Nordensson

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-11-07
Sidansvarig: Fredrik Nordensson

Om

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.

» Läs mer om cookies (kakor)

Nynäshamns kommun 

Stadshusplatsen 1

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp