Centrumlyftet Nynäshamn

Under 2014 genomfördes en upprustning av Nynäshamns centrum i samarbete med Stadskärneföreningen och fastighetsägare i Nynäshamns centrum.

Åtgärder som genomförts


Ny linspänd belysning i centrum

Installationen var den största i sitt slag i Sverige, läs nyheten här.

Det nya Fredstorget

Det nya Fredstorget sträcker sig från Stadshusplatsen fram till Centralgatan och är sedan maj 2014 fritt från bilar. Endast transporter till och från fastigheterna, taxi samt de med parkeringstillstånd för rörelsehindrade tillåts att köra in på torget. Torget har fått nya möbler och växter.

Nya bänkar och belysning på Stadshusplatsen

Stadshusplatsen har fått nya träbänkar med belysning under, så kallad effektbelysning och runt torget har ny belysning satts upp. En ny cykelparkering har byggts vid torget.

Ny pelare för affischer vid Styrmansgränd

En ny pelare för affischering har satts upp vid Styrmansgränd och vid korsningen Fredsgatan/Centralgatan. De nya pelarna har belysning och alla är välkomna att använda dessa för affischering.

Invånare fick tycka till om centrums utveckling

Inför arbetet med Centrumlyftet fick invånarna i Nynäshamns kommun via "Nynäs-appen" svara på en enkät om hur de vill att centrum ska utvecklas,
Inred stadens vardagsrum. Resultatet kommer nu att användas som underlag för utvecklingen av centrum på både kort och lång sikt.

​Mat, shopping, nöje och kultur

Ett tydligt resultat i enkäten var att de flesta vill använda centrumområdet för mat och shopping samt för nöje och kultur. De aktiviteter som flest önskade var isbana, fritt WiFi, utomhusscen, torghandel och uteserveringar. Utomhusmöbler och belysning kom också högt på önskelistan. En stor majoritet (85%) ville ha gågata i centrum.

Nynäshamns kommun utreder just nu hur delar av centrum skulle kunna byggas om till gågata. Men redan nu blir Fredsgatan mellan Stadshusplatsen och Centralgatan bilfritt vilket möjliggör mer torghandel och fler uteserveringar.

Text: Anna Whitcombe

Sidan granskad 2017-04-25
Sidansvarig: Lisa Olen

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp