Röster om Nynäshamn

Här berättar några Nynäshamnsprofiler om sitt Nynäshamn.

Donald "Dolle" Högberg

Foto på Dolle Högberg

Donald "Dolle" Högberg har inte bara varit föreståndare för Folkets hus. Han har även flitigt synts i klassiska svenska filmer och tv-produktioner ända sedan mitten på 80-talet. Bland annat såg vi honom som kriminaltekniker Jerker Holmberg i filmatiseringen av Stieg Larssons Milleniumtriologi.

– Jag och min fru brukar åka till Stenstrand när vi vill se den obrutna horisonten. Men annars kan jag uppskatta att åka ner till Rökeriet i fiskehamnen och ta en morgonfika och en macka. Bara doften från Rökeriet, morgonen vid havet och folk som flanerar förbi... Då känner jag mig väldigt ledig.

Fredrik Johansson

Foto på Fredrik Johansson

Fredrik Johansson är freestyle motocross-proffs, det vill säga att han försörjer sig på att göra bland annat volter på sin motorcykel. För några år sedan flyttade han tillbaka till sina rötter på Torö i Nynäshamns kommun. 

— Jag flyttade närmare mitt smultronställe. Jag gillar att vara ute på Stenstrand och där i krokarna. Det är där ute man får sinnesro. Naturen och att det känns som hemma. Lugnt och skönt. Jag börjar väl bli gammal så det är det där med lugnet som drar.

Jan Helin

Foto på Jan Helin
Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet är uppvuxen i Nynäshamn och har ett förflutet som reporter på lokaltidningen Nynäshamnsposten. Han har en drös med smultronställen i kommunen och ber man om tre får man följande svar:

– Sandstränderna på yttre Gården är fantastiska. Det är ovanligt med sandstrand och fri havshorisont på den här sidan Östersjön. Fågellivet på våren på Landsort är också magiskt och badklipporna längs Strandvägen, dit man kan cykla, är också i världsklass.

Jonas Wahlström

Foto på Jonas Wahlström

Jonas Wahlström, Skansenakvariets andlige ledare häckar på Lisö sedan många år tillbaka. Han har ett knippe smultronställen i kommunen.

– Jag gillar inte minst den speciella naturen är ute på Lisö. Till exempel bergsryggarna, vikarna och skärgården som är typiska för Södertörn. Fågelskyddsområdet och fågeltornet vid sjön Styran ligger mig också varmt om hjärtat. När jag går i fiskehamnen känns det lite amerikanskt, med Rökeriet och hamnbodarna.

Kenta Nilsson

Foto på Kenta Nilsson

Kenta Nilsson levde emellanåt upp till smeknamnet Mister Magiclänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster när han spelade med Edmonton Oilers i NHL och vann Stanley Cup 1987. Men det var i Ösmo och Nynäshamns kommun han växte upp och lade grunden till bland annat den klubbteknik som troligen aldrig överträffats, varken förr eller senare.

– Strandvägen har man ju åkt inlines runt ganska många gånger och så tycker jag att kobbarna utanför Bedarön är fantastiska. Man åker runt hela världen, men så finns det där vackra alldeles utanför Nynäshamn. När jag är i Nynäshamn går jag också alltid till Rökeriet och äter.

Martin Timell

Foto på Martin Timell

Martin Timell, programledare för bland annat Äntligen Hemma på TV4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, jobbade i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet som konfirmationslägerledare med bas i Nynäshamn. I september 2005 var Martin tillsammans med bland andra dåvarande statsminister Göran Persson här i trakterna igen och tog första spadtaget till nya väg 73, den nya motorvägen.

– Jag gillade speciellt hamnen i Nynäshamn. Häftigt bara att se Gotlandsbåten och Waxholmsbåten som gick till Nåttarö. Jag har massor av bra minnen från Nynäshamn och när jag åkt till Gotland på till exempel läger. Och så har jag hämtat söner från konfirmationsläger där också. Hamnen är förväntningar, det är som en flygplats.

Matilda Sundquist

Foto på  Matilda Sundquist

Matilda Sundquist jobbar som fotomodell och över hela världen. När hon kommer hem till Nynäshamn brukar hon promenera, helst nära havet.

— Det absolut bästa är Strandvägen. Den perfekta promenaden och den perfekta joggingrundan. Promenaden tar knappt en timme och joggar gör jag på en halvtimme ungefär. Helt underbart. Men man kan nästa bli lite hemmablind, det är ju så vackert. Vi brukar grilla där ute eller bada i Drottningviken på sommaren. Och så finns det ju en massa ställen i skärgården dit man måste åka båt. Gårdsund, Sängholmen och Pickla till exempel.

Matz Evensson

Foto på Matz Evensson

Matz Evensson är golfproffs för Nynäshamns golfklubb på Körunda. Förutom golfbanan gillar han bland annat stämningen i hamnen.

— Hamnområdet är ju ganska charmigt... samtidigt är det ju lite småfult också... färjeterminalen, parkeringen till färjan, båtverkstan, ölsäljande planksteksnånting... men det finns ändå en skärgårdsstämning i det här. Alla jag känner i Nynäshamn har ju en anknytning till havet. De har båt och gillar att fiska eller något sådant.

Robin Stegmar

Foto på Robin Stegmar

Robin Stegmar, skådespelare för såväl ICA-reklamen i tv-produktioner och långfilmer samt på teater, som Dramaten, fullkomligt bubblar över när man frågar honom om smultronställen i kommunen.

— Att åka ut i båten med kompisarna var ju något väldigt speciellt. Vi brukade åka till Rassa vikar. Det var ett ställe där vi brukade fira midsommar. Du vet, precis när man kommer in i viken till höger.  Och den speciella lukten när kom in i ishallen, när jag spelade hockey. Den kommer jag väl aldrig att glömmer heller. Jag spelade i elva år och la av när jag blev junior.

Sidan granskad 2017-01-20
Sidansvarig: Lisa Olen

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp