Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2017-09-22

Barnen invigde bygget av ny förskola

Nu är bygget av Cykelskogens förskola invigt med hjälp av barnen på närliggande Rumba förskola. Cykelskogen ska ha plats för 120 barn och byggs i två våningar.

Barn och pedagoger från närliggande Rumba förskola, politiker, arkitekter, bygg- och markentreprenörer, projektledare och många andra var på plats när bygget av Cykelskogens förskola invigdes under fredagen.

Det första spadtaget togs av barnen på Rumba förskola tillsammans med barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Augustsson (S), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Adborn (L) och miljöpartiets gruppledare Catrine Ek.

- Vi ville att barnen skulle vara med och inviga eftersom Rumba förskola har varit referensförskola under hela planeringen. Det är bland annat härifrån namnet kommer. Barnen kom på att den nya förskolan kommer att ligga i en skog där det finns cyklar, alltså blev det Cykelskogen, säger Ellinor Magnusson, fastighetschef på Nynäshamns kommun.


Tre flickor som äter korv

Två våningar och stor gård

Cykelskogens förskola ska ha plats för 120 barn fördelat på sex avdelningar och två våningar. Att bygga i två våningar har flera fördelar. Det är lättare att anpassa byggnaden efter tomten, det blir mer kostnadseffektivt att värma upp och det lämnar mer plats för utomhusmiljön. Tanken är att gården ska delas upp i flera delar. En del blir gårdsyta med bland annat sandlåda och vattenverkstad. Den andra delen utgörs av naturmark att upptäcka och utforska.

Inomhus kommer det att finnas lågt placerade fönster så att även små barn kan se ut. Förskolan får också ett eget trädgårdsrum. Det blir ett oömt rum mitt emellan ute och inne. Hit kan man ta in material från gården för att utföra undersökningar och experiment.

- Vi är väldigt glada att Cykelskogen byggs. Här får vi goda förutsättningar att arbeta enligt förskolans nutida uppdrag med moderna arbetssätt och med alla ämnesområden som naturvetenskap, matematik, språk och inte minst med en härlig utomhusmiljö som kan uppmuntra barnens rörelse, säger Pia Widholm, avdelningschef för kommunens förskolor.

- Förskolan i Nynäshamn har haft det tufft under en period med evakueringar på grund av fuktskadade lokaler. Därför känns det fantastiskt att vi nu bygger en helt ny modern förskola. Förhoppningen är att denna ska följas av flera, både för att ersätta de skadade förskolorna, men också för att Nynäshamn växer som aldrig förr, avslutar Johan Augustsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Cykelskogen beräknas stå klar i slutet av 2018.

Text: Lisa Olén
Foto: Johan Gustafsson

Första spadtaget med barn och politiker.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-10-12
Sidansvarig: Lisa Olen

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp