2016-03-21

Risk för dubbla avgifter för sotning

Just nu ringer ett flertal företag runt till nynäshamnsbor för att erbjuda sotning och rensning av imkanaler. Men att anlita ett företag för sotning som inte utsetts av Södertörns brandförsvarsförbund kan medföra dubbla avgifter.

Sotning och brandskyddskontroll

Sotning är obligatorisk enligt lag. För den som bor i Nynäshamns kommun är det brandförsvaret som ansvarar för att sotningen utförs. Brandförsvaret har valt att upphandla sotningen av Nynässotarn AB. Det är alltså Nynässotarn AB som sköter om all sotning och brandskyddskontroll av eldstäder i Nynäshamns kommun. Avgifter och hur ofta det ska sotas bestäms av direktionen i Södertörns brandförsvarsförbund.

Om du anlitar ett annat företag, utan att först ha ansökt om dispens för detta, riskerar du att få betala dubbla avgifter, det vill säga både till företaget du anlitar och till Nynässotarn AB som utför den lagbundna sotningen.

Rensning av imkanaler och rengöring av ventilation

Rensning av imkanaler är i motsats till sotning inte obligatoriskt enligt lag för privatpersoner. För sådana tjänster är det fritt fram att anlita valfritt företag.

Text: Anna Whitcombe

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-01
Sidansvarig: Anna Whitcombe

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp