Ikon för funktionen lyssna på webbplatsen
2012-03-05

Elever inför rökstopp

Ett elevprojekt sätter stopp för all rökning på Nynäshamns gymnasium från och med 5 mars. Initiativtagarna till projektet, två elever i årskurs tre på gymnasiet, jobbar hårt för att skolans elever ska bli rökfria. — Målet är att alla elever ska komma in på skolan rökfria och gå ut rökfria, säger Rebecca Briving och Jennifer Hultberg.
Rebecca Briving och Jennifer Hultberg går årskurs tre på Nynäshamns gymnasium. När det var dags för det slutprojekt som elever i årskurs tre genomför, valde Rebecca och Jennifer att ta sig an uppgiften att göra skolan rökfri. Projektet "Rökfri skola" drogs igång och från i dag gäller rökförbud inom hela skolans område.

Stöttar varandra i tävling


— Vi startade projektet dels för att vi vill att skolans ungdomar ska bli friskare och dels för alla ska förstå hur mycket pengar de slänger ut på cigarretter. Men vi vill helst inte använda pekpinnar, vi vill att "Rökfri skola" ska uppfattas positivt — att vi kan hjälpa varandra att bli rökfria, säger Rebecca Briving.

Just att hjälpa varandra är poängen i tävlingen "Att stötta en kompis" som Rebecca och Jennifer har dragit igång. Två personer — en rökare och en icke rökare — bildar par. Ickerökaren ska helt enkelt stötta sin kompis så att den blir rökfri. Vinnarna presenteras vid en mingeldag vecka 20 då projektet avslutas. Rebecca och Jennifer har arbetat hårt för att få ihop priser som går i hälsans tecken - det vinnande paret får exempelvis var sitt årskort på Friskis & Svettis som är ett bidrag från Stockholms läns landstings Vårdguiden.

Krångligare för rökarna


Projektledarna har även tagit fram information med tips på hur rökaren kan bli rökfri, de har konsulterat skolläkaren och skolsköterskan har försetts med tobaksavvänjningsmedel. Tillsammans med skolans rektorer har även några regler tagits fram: om rökförbudet trotsas blir det först en muntlig varning, därefter en skriftlig. Om rökförbundet ändå nonchaleras kontaktas föräldrarna och därefter blir det avstängning.

— Det blir krångligare för den som vill röka. Det tillsammans med ökad insikt hoppas vi resulterar i att rökningen minskar och att inte nya elever på skolan hamnar i rökträsket, säger Jennifer Hultberg.

Text: Åsa Ericsson
Bild: Mattias Hansson/HGbild

Till höger finns länk till en intervju som Gomorron Stockholm (Sveriges Radio) har gjort med Rebecca Briving. Intervjun ligger på tidskod 15:35.

Bild på Jennifer Hultberg och Rebecca Briving.

Jennifer Hultberg, till vänster, och Rebecca Briving, till höger.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2016-04-19
Sidansvarig: Åsa Ericsson

Nynäshamns kommun 

Bild för besökadress

Stadshusplatsen 1

Bild för postadress

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp